Program obsejemskih dogodkov KOS 2022

Pano

🔳 Petek, 27. maj 2022

09:00   Začetek sejma

09:00   Posvet – Slovensko kmetijstvo po letu 2023 – Kulturna dvorana Lenart

10:00   Vodenje teličkov za pokal LISKA  - Govedorejsko društvo Slovenske gorice Lenart

12:00   Otvoritev sejma

13:00   Festival zelja, repe in fižola s strokovnim posvetom – Razvojna agencija Slovenske gorice, KGZS Maribor in KGZ Ptuj, KKS Lenart ter Radio Slovenske gorice.

15:00   Izbor vinskega šampiona sejemske ponudbe vin

16:00   Spet bomo vandrali z Radiem Slovenske gorice

17:00   Štajerska turistična zveza Maribor - posvet predsednikov turističnih društev in zvez ter lokalnih turističnih vodnikov za Štajersko območje v prostorih Razvojne agencije Slovenske gorice v Lenartu na temo: Digitalizirajmo lokalne turistične vsebine


🔳 Sobota, 28. maj 2022

10:00   Kuhanje štajerske kisle župe

14:00   Festival slovenskogoriške gibanice – razglasitev rezultatov ocenjevanja z okroglo mizo

15:00   Predstavitev društva športnih psov Lenart in demonstracija

16:00   Demonstracija traktorjev SOLIS s priključki

17:00   Nastop Country plesnih skupin


🔳 Nedelja, 29. maj 2022

10:00   Izbor županovega vina

11:00   Podelitev diplom iz regijskega ocenjevanja vin

13:00   Prihod starodobnikov

 


O SEJMU KOS 2022


V Lenartu bo med 27. in 29. majem na Hipodromu Polena v Lenartu potekal tradicionalni in jubilejni, že deseti, Kmetijsko-obrtniški sejem Lenart. Potem, ko je zadnji dve leti prireditev zaradi razmer povezanih s covidom odpadla, želijo organizatorji znova v osrčje Slovenskih goric pritegniti čimveč razstavljavcev in obiskovalcev. Rdeča nit sejma ostaja enaka, dodatno bo potekal Festival Slovenskogoriške gibanice in Festival zelja, repe in fižola ter posvet na temo Slovensko kmetijstvo po letu 2023. Sejem bo slovesno odprl mag. Aleš Irgolič, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Direktor sejma KOS Franc Lovrenčič je prepričan, da jim bo tudi letos uspelo pripraviti kakovosten tridnevni dogodek in vabi vse, da ga obiščejo, saj sejem še vedno ostaja brez vstopnine in parkirnine.


Program bo pester in popestren z novostmi, a glavni dogodki sejma ostajajo: nastop ljudskih godcev, tekmovanje v kuhanju štajerske kisle župe, vinski dan, razstava malih živali, predstavitev treninga psov, revija otroškega vodenja telet Liska, predstavitev novih projektov, ki jih izvajata Razvojna agencija Slovenske gorice in LAS Ovtar Slovenskih goric, prihod starodobnikov, nastop country plesnih skupin in zabava za najmlajše obiskovalce. Poskrbljeno bo tudi za raznovrstno in kakovostno gostinsko ponudbo, ki jo vedno bolj dopolnjujejo lokalni ponudniki.


Sejem organizira Konjeniško društvo Slovenske gorice Lenart v sodelovanju z Občino Lenart, ki idejo od samega začetka podpira. V zadnjih letih so se v organizacijo dogodka vključili tudi Razvojna agencija Slovenske gorice, LAS Ovtar Slovenskih goric, Društvo vinogradnikov Lenart, Govedorejsko društvo Slovenske gorice Lenart, Štajerska turistična zveza, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj, Kmetijsko svetovalna služba Lenart (v nadaljevanju: KGZ Ptuj, KKS  Lenart), Radio Slovenske gorice, Ovtarjeve novice in ostali.


Razvojna agencija Slovenske gorice v sklopu sejma v sodelovanju s KGZ Ptuj, KKS Lenart, Društvom kmečkih žena in deklet Lenart, Radiem Slovenske gorice in Izobraževalnim centrom Piramida Maribor pripravlja Festival Slovenskogoriške gibanice na katerem bo možno poskusiti gibanice, ki so prispele na ocenjevanje in jih bo strokovna komisija ocenila v sredo, 11. maja, v Centru Slovenskih goric. Izbor in ocenjevanje kraljice gibanic bo izvedla posebna strokovna komisija. Ocenjevala bo senzoriko in prezentacijo same jedi v njeni tradicionalni obliki. Najboljša gibanica bo na voljo za pokušino na sejmu KOS, kjer bo zmagovalec prevzel priznanje in imel možnost sodelovanja na okrogli mizi na temo gibanice in kulinarične dediščine Slovenskih goric. Na natečaju se bodo ocenjevale zgolj gibanice, ki so v svoji tradicionalni izvedbi in sestavi značilne za območje Slovenskih goric.


V sklopu sejma bo izveden tudi Festival zelja, repe in fižola, ki se bo pričel v petek, 27. maja, ob 13. uri s pogostitveno ponudbo Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci. Dijaki bodo skupaj s profesorico Zdenko Mesarič pripravili nabor jedi iz fižola, repe in zelja v trendu s časom (na žlico, namazi, pecivo, ...). Hkrati bodo jedi na žlico iz omenjenih zelenjadnic v ponudbi sejemskih jedi Ovtarjeve mreže ponudnikov v pokritem delu sejmišča.


Strokovni del festivala s strokovnim posvetom o zelju, repi in fižolu pa bo vodila Miša Pušenjak, svetovalka specialistka iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Zavod Maribor za zelenjadarstvo in okrasne rastline. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi razstavo raznih sort fižola, ki jih je za to priložnost posodila kmetovalka in ljubiteljska zbirateljica sort fižola Nataša Šalamun iz Cerkvenjaka, ki bo tudi sodelovala na posvetu. Ob Miši Pušenjak in Nataši Šalamun bodo na posvetu sodelovali se profesorica Zdenka Mesarič in Stanislava Pažek iz KGZ Ptuj, KKS Lenart ter direktorica Razvojne agencije Slovenskih goric dr. Milojka Domajnko.


Na festivalu pa bo možno dobiti letake z recepti.


Namen festivala je predstavitev tehnologij pridelave in predelave vrtnin v Slovenskih goricah, predstavitev kmetij, osveščanje o prednostih uživanja hrane iz naše bližine in kulinarične delavnice na temo vključenih vrtnin. 

kos_2022

email: sejem.lenart@gmail.com

NOVA TELEFONSKA ŠTEVILKA:

069 986 894

 

Prenočišča za razstavljavce

ikona_prenocisca


Vabljeni na facebook stran sejma KOS

sejemfB


Medijski pokrovitelj: ovtar24.si


Ovtar24
kontakt za informacije:
urednik@ovtar24.si


Medijski pokrovitelj: Radio Slovenske gorice


rsg
kontakt za informacije glede oglaševanja:
oglasevanje@rsg.si

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information