Program obsejemskih dogodkov KOS 2022

Pano

­čö│ Petek, 27. maj 2022

09:00┬á ┬áZa─Źetek sejma

09:00┬á ┬áPosvet ÔÇô Slovensko kmetijstvo po letu 2023 ÔÇô Kulturna dvorana Lenart

10:00 ┬á Vodenje teli─Źkov za pokal LISKA┬á - Govedorejsko dru┼ítvo Slovenske gorice Lenart

12:00   Otvoritev sejma

13:00 ┬á Festival zelja, repe in fi┼żola s strokovnim posvetom ÔÇô Razvojna agencija Slovenske gorice, KGZS Maribor in KGZ Ptuj, KKS Lenart ter Radio Slovenske gorice.

15:00   Izbor vinskega šampiona sejemske ponudbe vin

16:00   Spet bomo vandrali z Radiem Slovenske gorice

17:00 ┬á ┼átajerska turisti─Źna zveza Maribor - posvet predsednikov turisti─Źnih dru┼ítev in zvez ter lokalnih turisti─Źnih vodnikov za ┼átajersko obmo─Źje v prostorih Razvojne agencije Slovenske gorice v Lenartu na temo: Digitalizirajmo lokalne turisti─Źne vsebine


­čö│ Sobota, 28. maj 2022

10:00 ┬á Kuhanje ┼ítajerske kisle ┼żupe

14:00 ┬á Festival slovenskogori┼íke gibanice ÔÇô razglasitev rezultatov ocenjevanja z okroglo mizo

15:00   Predstavitev društva športnih psov Lenart in demonstracija

16:00 ┬á Demonstracija traktorjev SOLIS s priklju─Źki

17:00   Nastop Country plesnih skupin


­čö│ Nedelja, 29. maj 2022

10:00 ┬á Izbor ┼żupanovega vina

11:00   Podelitev diplom iz regijskega ocenjevanja vin

13:00   Prihod starodobnikov

 


O SEJMU KOS 2022


V Lenartu bo med 27. in 29. majem na Hipodromu Polena v Lenartu potekal tradicionalni in jubilejni, ┼że deseti, Kmetijsko-obrtni┼íki sejem Lenart. Potem, ko je zadnji dve leti prireditev zaradi razmer povezanih s covidom odpadla, ┼żelijo organizatorji znova v osr─Źje Slovenskih goric pritegniti ─Źimve─Ź razstavljavcev in obiskovalcev. Rde─Źa nit sejma ostaja enaka, dodatno bo potekal Festival Slovenskogori┼íke gibanice in Festival zelja, repe in fi┼żola ter posvet na temo Slovensko kmetijstvo po letu 2023. Sejem bo slovesno odprl mag. Ale┼í Irgoli─Ź, dr┼żavni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Direktor sejma KOS Franc Lovren─Źi─Ź je prepri─Źan, da jim bo tudi letos uspelo pripraviti kakovosten tridnevni dogodek in vabi vse, da ga obi┼í─Źejo, saj sejem ┼íe vedno ostaja brez vstopnine in parkirnine.


Program bo pester in popestren z novostmi, a glavni dogodki sejma ostajajo: nastop ljudskih godcev, tekmovanje v kuhanju ┼ítajerske kisle ┼żupe, vinski dan, razstava malih ┼żivali, predstavitev treninga psov, revija otro┼íkega vodenja telet Liska, predstavitev novih projektov, ki jih izvajata Razvojna agencija Slovenske gorice in LAS Ovtar Slovenskih goric, prihod starodobnikov, nastop country plesnih skupin in zabava za najmlaj┼íe obiskovalce. Poskrbljeno bo tudi za raznovrstno in kakovostno gostinsko ponudbo, ki jo vedno bolj dopolnjujejo lokalni ponudniki.


Sejem organizira Konjeni┼íko dru┼ítvo Slovenske gorice Lenart v sodelovanju z Ob─Źino Lenart, ki idejo od samega za─Źetka podpira. V zadnjih letih so se v organizacijo dogodka vklju─Źili tudi Razvojna agencija Slovenske gorice, LAS Ovtar Slovenskih goric, Dru┼ítvo vinogradnikov Lenart, Govedorejsko dru┼ítvo Slovenske gorice Lenart, ┼átajerska turisti─Źna zveza, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj, Kmetijsko svetovalna slu┼żba Lenart (v nadaljevanju: KGZ Ptuj, KKS┬á Lenart), Radio Slovenske gorice, Ovtarjeve novice in ostali.


Razvojna agencija Slovenske gorice v sklopu sejma v sodelovanju s KGZ Ptuj, KKS Lenart, Dru┼ítvom kme─Źkih ┼żena in deklet Lenart, Radiem Slovenske gorice in Izobra┼żevalnim centrom Piramida Maribor pripravlja Festival Slovenskogori┼íke gibanice na katerem bo mo┼żno poskusiti gibanice, ki so prispele na ocenjevanje in jih bo strokovna komisija ocenila v sredo, 11. maja, v Centru Slovenskih goric. Izbor in ocenjevanje kraljice gibanic bo izvedla posebna strokovna komisija. Ocenjevala bo senzoriko in prezentacijo same jedi v njeni tradicionalni obliki. Najbolj┼ía gibanica bo na voljo za poku┼íino na sejmu KOS, kjer bo zmagovalec prevzel priznanje in imel mo┼żnost sodelovanja na okrogli mizi na temo gibanice in kulinari─Źne dedi┼í─Źine Slovenskih goric. Na nate─Źaju se bodo ocenjevale zgolj gibanice, ki so v svoji tradicionalni izvedbi in sestavi zna─Źilne za obmo─Źje Slovenskih goric.


V sklopu sejma bo izveden tudi Festival zelja, repe in fi┼żola, ki se bo pri─Źel v petek, 27. maja, ob 13. uri s pogostitveno ponudbo Srednje ┼íole za gostinstvo in turizem Radenci. Dijaki bodo skupaj s profesorico Zdenko Mesari─Ź pripravili nabor jedi iz fi┼żola, repe in zelja v trendu s ─Źasom (na ┼żlico, namazi, pecivo, ...). Hkrati bodo jedi na ┼żlico iz omenjenih zelenjadnic v ponudbi sejemskih jedi Ovtarjeve mre┼że ponudnikov v pokritem delu sejmi┼í─Źa.


Strokovni del festivala s strokovnim posvetom o zelju, repi in fi┼żolu pa bo vodila Mi┼ía Pu┼íenjak, svetovalka specialistka iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Zavod Maribor za zelenjadarstvo in okrasne rastline. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi razstavo raznih sort fi┼żola, ki jih je za to prilo┼żnost posodila kmetovalka in ljubiteljska zbirateljica sort fi┼żola Nata┼ía ┼áalamun iz Cerkvenjaka, ki bo tudi sodelovala na posvetu. Ob Mi┼íi Pu┼íenjak in Nata┼íi ┼áalamun bodo na posvetu sodelovali se profesorica Zdenka Mesari─Ź in Stanislava Pa┼żek iz KGZ Ptuj, KKS Lenart ter direktorica Razvojne agencije Slovenskih goric dr. Milojka Domajnko.


Na festivalu pa bo mo┼żno dobiti letake z recepti.


Namen festivala je predstavitev tehnologij pridelave in predelave vrtnin v Slovenskih goricah, predstavitev kmetij, osve┼í─Źanje o prednostih u┼żivanja hrane iz na┼íe bli┼żine in kulinari─Źne delavnice na temo vklju─Źenih vrtnin. 

kos_2023

email: sejem.lenart@gmail.com

NOVA TELEFONSKA ŠTEVILKA:

069 986 894

 

Medijski pokrovitelj: ovtar24.si


Ovtar24
kontakt za informacije:
urednik@ovtar24.si


Medijski pokrovitelj: Radio Slovenske gorice


rsg
kontakt za informacije glede oglaševanja:
oglasevanje@rsg.si

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information